Czego nie wolno jeść w ciąży?


Pomimo tego, że nie istnieje coś takiego jak dieta dla kobiet w ciąży, warto mieć świadomość, jakich produktów należy w tym czasie unikać. Niewiedza może doprowadzić do wcześniejszego porodu, a nawet do uszkodzenia płodu. Przypominamy najważniejsze zasady dotyczące jedzenia w trakcie ciąży.

 

czego nie wolno jeść w ciąży

Spis treści:

1. Koniec z sushi i surowym mięsem

2. Co z tą kawą?

3. Wątróbka i szkodliwa witamina A

4. Alkohol

 

Koniec z sushi i surowym mięsem

Jeśli jesteśmy fankami owoców morza lub tatara, na czas ciąży lepiej jest się z nimi pożegnać. Nie zapominajmy bowiem, że jedzenie takich potraw zwiększa ryzyko zachorowania na salmonellę. Ponadto surowe mięso może wywoływać choroby, prowadzące do uszkodzenia układu nerwowego dziecka, a także przedwczesny poród.

Oprócz owoców morza warto na uwadze również pozostałe gatunki ryb. Pomimo tego, że na co dzień jest polecane ich spożycie, na czas ciąży lepiej jest zrezygnować z większych gatunków. Ryby takie jak tuńczyk, makrela królewska czy miecznik mogą zawierać spore ilości rtęci, co może spowodować zatrucie kobiety oraz dziecka.

Co z tą kawą?

Picie kawy w ciąży wciąż wywołuje wiele kontrowersji. Wiele kobiet wskazuje na niebezpieczeństwo, jakie stanowi podwyższone ciśnienie. Jednocześnie istnieje wiele tez, że picie kawy w ciąży nie jest szkodliwe dla zdrowia płodu. Gdzie zatem leży prawda?

Jak to zwykle w życiu bywa. Prawda leży pośrodku. Picie kawy faktycznie podnosi nam ciśnienie i może stwarzać ryzyko poronienia o ile, przekraczamy 200 miligramów kawy na dzień, co i tak jest wartością ponad normę. Dlatego, jeśli spożywamy kawę w umiarze, nie mamy powodu do obaw.

Dodatkowo pamiętajmy także, że kawa nie jest jedynym napojem, który zawiera kofeinę. Jest to przecież szereg produktów takich jak energetyki i napoje typu coca-cola. Oprócz działania energetyzującego wykazują się również dużą zawartości cukrów prostych. Warto je zatem odstawić, aby zachować zdrową dietę w tym okresie.

Wątróbka i szkodliwa witamina A

Wiele się mówi także o szkodliwości wątróbek. Lekarze odradzają jej spożywanie przez kobiety w ciąży. Wszystko przez dużą zawartość witaminy A. Pomimo tego, że dla dorosłych ludzi jest całkowicie nieszkodliwa, może poważnie zaszkodzić dziecko. Witamina A pojawia się często także w suplementach diety. Dlatego warto ją skonsultować z lekarzem.

Nie oznacza to jednak tego, że należy całkowicie wyeliminować pokarmy, które ją zawierają. Nabiał, ryby, mięso, a także niektóre z warzyw zawierają jej bezpieczne dawki. Witamina A pomoże nam z cerą, oczami oraz wzmocni odporność.

Alkohol

Na liście nie mogło zabraknąć także alkoholu. Jest on szkodliwy dla dorosłych, a przede wszystkim dla płodu. Może wywołać nieodwracalne zmiany w rozwoju nienarodzonego dziecka. Nie ma także ustalonych bezpiecznych dawek alkoholu, dlatego wskazana jest jego całkowita eliminacja z diety. Pamiętajmy, że w tej kwestii nic nam nie ujdzie na sucho i nie mówmy sobie, że jedna lampka do obiadu na pewno nie zaszkodzi.

Jaka jest zatem dieta kobiety w ciąży? Przede wszystkim jest dietą zdrową. Wykluczamy z niej głównie produkty, które mają negatywne oddziaływanie zarówno na kobietę, jak i dziecko. Okres tych dziewięciu miesięcy minie nam niesłychanie szybko. Może zatem warto pomyśleć o wprowadzeniu niektórych zmian na stałe?

fot.: pexels.com